Twee leden van Milieudefensie, tevens vrijwilligers van 033zwerfafvalzat.nl, bezochten de Albert Heijn aan het Eemplein en vroegen steun voor uitbreiding statiegeld. Dit in het kader van de landelijke ValentHeijns-actie richting Albert Heijn.

Op woensdag 14 februari stapten buurtbewoners in een tiental Nederlandse gemeenten naar hun lokale AH-supermarkt met een Valentijnskaart en flesje of blikje van het AH huismerk dat ze in het zwerfafval hebben gevonden. Zo vroegen ze de supermarktketen vriendelijk om zich vóór statiegeld uit te spreken. Ook Amersfoortse vrijwilligers deden mee aan dit charmeoffensief van Recycling Netwerk en overhandigden een Valentijnskaart aan de filiaalmanager van de Albert Heijn aan het Eemplein.

Albert Heijn is één van de partijen die nu nog het hardste lobbyt tegen de uitbreiding van statiegeld. Deze actie van Recycling Netwerk, die ook op sociale media loopt met hashtag #ValentHeijn, stimuleert de Albert Heijn-keten om het voorbeeld van supermarkt Ekoplaza te volgen. Ekoplaza sprak zich als eerste supermarktketen uit vóór statiegeld als middel om zwerfafval te bestrijden.

De Tweede Kamer houdt op 15 maart een Algemeen Overleg over circulaire economie en meer bepaald statiegeld. De warme hartewens van de actievoerders is dat Albert Heijn voor die tijd laat weten met statiegeld akkoord te gaan. Of om het met de woorden van de Valentijnskaart te zeggen : “Lieve Albert, wil jij mijn ValentHeijn zijn? Draag dan statiegeld ook een warm hart toe”.

De ValentHeijn-actie is deel van de succesvolle Back to Sender-campagne: mensen sturen flesjes en blikjes die ze op straat of in de natuur vinden terug naar de fabrikant met de vraag om de invoering van statiegeld te steunen. Dit gebeurt op social media met hashtag #BackToSender. Maar vele mensen sturen de drankverpakkingen ook daadwerkelijk per post naar de gratis antwoordnummers van de fabrikanten.

Plastic flesjes en blikjes maken maar liefst 40% uit van het volume van het zwerfafval. Uit een peiling van Radar blijkt dat 74 procent van de Nederlanders positief is over de uitbreiding van het statiegeldsysteem naar kleine flesjes en blikjes. Onderzoek van CE Delft op toont aan dat met statiegeld het volume van blikjes en flesjes in het zwerfvuil met 70 tot 90 procent zal dalen. Het Verenigd Koninkrijk staat ook op het punt statiegeld in te voeren en ook Frankrijk denkt eraan.