Dit jaarlijkse evenement op landgoed Schothorst was voor ons een mooie aanleiding voor twee acties:

  • ‘Back to Sender’ en
  • de ‘Eerlijke Scooter’.

Op grote schaal werden lege blikjes platgestampt. Die werden teruggestuurd naar drankenproducenten met het verzoek om mee te werken aan de uitbreiding van statiegeld. Daarnaast konden bezoekers plaatsnemen op een scooter. Die blaast de uitlaatgassen in het gezicht van de bestuurder.
Lees meer ….

Back to Sender

Blikjes en petflesjes terug naar de fabrikant!

De Back to Sender-campagne is gericht op de uitbreiding van statiegeld. Om zwerfafval te beperken. Dus ook statiegeld op blikjes en kleine petflesjes. Een groot deel van het zwerfafval bestaat uit dit soort drankverpakkingen. De campagne vraagt mensen om blikjes en flesjes per post terug te sturen naar de producent. Of om een foto van deze ‘zwerfies’ te verspreiden via de sociale media. Zo worden de drankenproducenten gewezen op hun aandeel in het zwerfafvalprobleem.
Op de Groene Dag stonden we klaar met een stapel enveloppen en een flinke partij lege blikjes. Die hadden we ergens in Amersfoort opgeraapt. Veel bezoekers van de Groene Dag deden mee aan de Back to Sender-campagne en stuurden blikjes terug. Tegen het eind van de middag was de voorraad blikjes verzonden. Voor meer informatie over de statiegeldacties klik hier.

Eerlijke Scooter

De Eerlijke Scooter op de stand van Milieudefensie Amersfoort

De Eerlijke Scooter wijst mensen op de overlast van brommers en scooters. Bij de eerlijke scooter blaast de uitlaatpijp de uitlaatgassen in het gezicht van de bestuurder. Dus niet meer alleen richting achteropkomende fietsers. Een duidelijk pleidooi voor de verhuizing van scooters van het fietspad naar de autoweg.
Naast de kraam van Milieudefensie stond zo’n scooter en meerdere bezoekers waren bereid om er op te gaan zitten. Al was dit vaak van korte duur. Het leverde leuke gesprekken op. Over elektrische scooters als alternatief voor de ouderwetse scooter. En over het gemak van (elektrisch) fietsen als gezond alternatief. Klik hier voor meer informatie over de Eerlijke Scooter.