Blijven praten

Drie gesprekken voerden wij -Milieudefensie, Grootouders voor het Klimaat en Extinction Rebellion- het afgelopen jaar met Friesland Campina. Centrale vraag is hoe het bedrijf in lijn gaat komen met Parijs in 2050. Onze aanpak daarbij is ‘wees open en duidelijk’. Friesland Campina zit daar toch anders in. Maar wellicht is er een brug tussen deze visies.

Voorbereiding en focus

Ter voorbereiding van ons meest recente gesprek, kozen wij voor een strakke regie. In de voorgaande gesprekken wist Friesland Campina hun verhaal steeds goed te verpakken. Door de breedte van het onderwerp verloren wij de grip op de discussie. We gingen daarom inzetten op reductie van de melkveestapel. Biodiversiteit, wereldbevolking of verpakkingsmateriaal zouden we niet bespreken. Belangrijk, maar nu niet. Technische innovaties wilden we niet horen omdat wij daar niet in geloven. En zo kwamen wel veel dichter bij de kern van het geheel.

De centrale vraag

Onze centrale vraag hadden we als volgt geformuleerd. ‘Hoe denkt Friesland Campina na over een manier om de druk op de natuur in Nederland te verminderen. In het kader van een goede bedrijfsvoering moet Friesland Campina een verdienmodel ontwikkeld hebben dat uitgaat van stoppen/verminderen van de enorme hoeveelheid koeien in Nederland. Friesland Campina heeft een verantwoordelijkheid t.a.v. het grote maatschappelijk belang voor de gezondheid van ons en de volgende generatie en moet die verantwoordelijkheid nemen! Dit is in lijn met de Shell-uitspraak in hoger beroep.

De Uitkomst

Uitkomst van het gesprek naar aanleiding van deze vraag is dat Friesland Campina heel goed weet dat de uitstoot in 2050 enorm moet zijn gedaald. Men is zich dat bewust. Maar zij praten over de reductie van de uitstoot en niet over de reductie van het aantal koeien. Minder koeien is een middel en niet het doel voor FC.

Voor Friesland Campina speelt dat het aantal leden van de coöperatie dalende is. En zeker niet alle boeren in Nederland zijn lid van de coöperatie. Daardoor voelt de organisatie zich kwetsbaar. Zij stellen dat het louter hun rol is om de aangeboden melk te verwerken. Wij denken daar anders over, want wij denken dat Friesland Campina in de aanpak van problemen een leidende rol moet en kan spelen.

FC heeft zeker wel plannen voor na 2030 maar noemen dat ‘Scenario’s’. Dan kan je incrementeel de verandering invoeren. Het voordeel is dat je het GROTE PLAN niet hoeft te vertellen. En de leden van de coöperatie hoef je dan niet tegen het hoofd te stoten. Maar Friesland Campina kan dus niet met ons delen wat dat plan is. Bovendien zouden zij daarmee in de problemen komen richting concurrentie en leden. Terwijl wij daar natuurlijk naar opzoek zijn. Immers ons doel is ‘vertel het eerlijke verhaal!’

Hoe nu verder?

Dus hoe komen wij aan dat eerlijke verhaal? Daarom hebben wij het omgedraaid en hebben wij afgesproken dat WIJ een houtskool schets maken van het traject 2025-2050. Dat sturen we naar Friesland Campina voor commentaar. Wellicht komen wij stapje voor stapje bij hun waarheid. Voorlopig is onze conclusie: We agree to disagree…