Lichthinder, slecht voor milieu en gezondheid

Inleiding

Overmatige verlichting binnen en buiten gebouwen veroorzaakt behalve verspilling van energie lichthinder, zowel voor de natuur als voor mensen.

Actie

Redenen om hier breed aandacht voor te vragen. Wij gingen 4 keer na 12 uur ’s nachts op pad. Na een oriëntatie inventariseerden we met acht mensen een industrieterrein, een kantorenwijk en de binnenstad. Dat leverde 19 bedrijven op met overdreven veel verlichting. Die vroegen we schriftelijk om binnen een maand te reageren op ons verzoek verlichting ’s nachts te doven of te dimmen. De resultaten van de controle na die maand staan op de website www.lichtuit.nl. Het bedrijf dat in onze ogen de meeste lichthinder veroorzaakte en niet reageerde op onze brief hebben we uiteindelijk ’s nachts afgeplakt met lint en posters.

Resultaat

Dat leverde ruime publiciteit op voor het verlichtingsprobleem.  Al met al was er goed resultaat (verschillende bedrijven doofden de lichten) voor de Mag-het-licht-uit? campagne in Amersfoort.

Vervolg

Milieudefensie Amersfoort heeft de politieke partijen in Amersfoort opgeroepen ook beleidsmatig in te grijpen tegen overbodige verlichting. En voor dit jaar wordt in het kader van “de nacht van de nacht” een vervolgactie voorbereid. Houd onze agenda in de gaten!