Amersfoort groener en duurzamer
Hoe krijgen we Amersfoort groener of duurzamer? Natuurlijk, we kunnen zélf een aantal dingen doen of laten om ons huis, onze tuin en onze manier van bijvoorbeeld vervoeren duurzamer te maken. We kunnen anderen ondersteunen bij initiatieven om de buurt groener te maken. Maar een aantal zaken zal alleen lukken als de overheid ingrijpt. Landelijk probeert Milieudefensie de overheid in Den Haag en Brussel te beïnvloeden en wij als lokale afdeling in Amersfoort proberen de gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht te beïnvloeden. Het doel is om te zorgen dat er maatregelen worden genomen om onze leefomgeving groener en duurzamer te maken.
De voorbereiding van de Gemeenteraadsverkiezingen
Om te stimuleren dat de gemeente de komende jaren groene maatregelen gaat nemen, hebben we nu een kans die maar één keer in de vier jaar voorbij komt, te weten de gemeenteraadsverkiezingen. De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden op woensdag 18 maart 2026. Dat lijkt nog heel ver weg maar dat is het eigenlijk niet. De voorbereidingen zijn al van start gegaan. Politieke partijen zijn al begonnen om hun verkiezingsprogramma’s te schrijven. Milieudefensie Amersfoort is bezig om belangrijke groene onderwerpen in deze verkiezingsprogramma’s te krijgen. Wij doen dit niet alleen als Milieudefensie. Om onze impact te vergroten doen we dit samen met andere groene en duurzame organisaties in Amersfoort via een samenwerking in de Duurzame Coalitie Amersfoort. Samen staan we sterker! Als we willen dat de gemeente bepaalde groene maatregelen gaat realiseren, dan zal dat alleen gebeuren als voldoende politieke partijen dat onderwerp in hun verkiezingsprogramma’s hebben opgenomen. Andersom is het zo dat als een onderwerp in geen enkel verkiezingsprogramma staat, dan zal de gemeente dit onderwerp de komende vier jaar niet gaan oppakken.
Samen hebben met andere duurzame organisaties in Amersfoort hebben we 25 groene punten opgesteld en hieronder staan enkele voorbeelden genoemd.
Wadi’s
Bij overvloedige regenval, die vooral als gevolg van klimaatverandering steeds vaker voorkomt, zijn onze rioleringssystemen nu vooral ingericht op het zo snel mogelijk afvoeren van dat water. Probleem daarbij is dat die systemen vaak overbelast raken, waardoor wateroverlast ontstaat en rioolloverstorten voor vervuiling van oppervlaktewater zorgen. Met wadi’s worden deze problemen voorkomen en bijkomend voordeel is dat het water in de grond wordt opgeslagen. In Arabische landen noemt men de droge rivierbeddingen wadi’s. Af en toe regent het daar in de woestijn wél (veel) en dan vangen de wadi’s het regenwater op en houden dit zo lang mogelijk vast. Hier is wadi een afkorting voor Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Het helpt tegen wateroverlast tijdens de (heftige) regenbui en biedt nog lange tijd water bij de droogte die eventueel volgt op de regenbui. Het is goed voor de biodiversiteit, verkoeling en recreatie.
Verticaal groen
Het eenzame boompje naast een groot flatgebouw gaat niet helpen om de hittestress in Amersfoort tegen te gaan. Daarom pleiten wij ook voor verticaal groen. Uiteraard zo veel mogelijk bomen op straatniveau maar daarnaast groene wanden bij een groot betonnen of stenen gebouw (zie afbeelding). En voor het maken van balkons op elke verdieping, waar groene planten en bomen geplaatst kunnen worden om onze woningen koel te houden en de hittestress in de stad te voorkomen. De gemeente kan dit realiseren door bij het verlenen van vergunningen om te bouwen (tegenwoordig de omgevingsververgunning) eisen te stellen over verticaal groen en balkons, geschikt voor boompjes.
Drinkbare rivier Eem
Drinkable rivers / drinkbare rivieren is een internationale beweging die rivieren weer zo schoon wil krijgen dat het rivierwater drinkbaar is voor de mens. Gezonde rivieren zijn een voorwaarde voor een gezonde Aarde. Het stimuleert biodiversiteit in en ook langs de rivier. Een vieze rivier is een bewijs van een ongezonde leefomgeving voor mens, dier en planten. Onmogelijk? Als we het willen, kan het! Het zal nog wel enige tijd duren voor het zover is en daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het ontwikkelen van een meerjarenplan voor het ecologisch herstel van onze markante rivier de Eem. Sinds de Middeleeuwen waren rivieren zoals de Eem zo vies dat we bierbrouwerijen zijn begonnen om het water drinkbaar te maken. De lokale brouwerijen waren op 1 na, allemaal verdwenen maar zijn weer terug gekomen in Amersfoort. Bier brouwen was de oplossing een paar honderd jaar geleden. Nu moeten we natuurvriendelijke oplossingen toepassen om de rivier de Eem schoon en drinkbaar te maken. De Eem is van nature schoon maar burgers, boeren en buitenlui laten van alles in de rivier terecht komen waardoor de rivier is vervuild. Dat kan en dat moet anders Drinkable rivers /drinkbare rivieren is ook een project gericht op bewustwording.