Rare titel vind ik. Want is de fiets nou echt een alternatief voor het vliegtuig? Ik zou zeggen van niet. De actieradius van een fiets, ook als ik behoorlijk wat tijd heb, ligt toch echt veel lager dan het vliegtuig, toch? Een open deur!

Maar als je wel tijd hebt, fietsen (en ook ver fietsen) leuk en uitdagend vindt, dan kun je met de fiets heel mooie tochten maken en het vliegtuig laten staan. Door een rondje te fietsen, bij voorbeeld in Nederland de “Ronde van Nederland”, of bij voorbeeld een rondje om het Kanaal (als je verder wilt en de tijd hebt). Een alternatief is naar een mooie buitenlandse bestemming fietsen en op een milieuvriendelijke manier terugkeren naar Nederland. Dat heb ik net gedaan en het korte verslag hiervan vind je hier.

Zoals je hebt kunnen lezen is de terugweg een uitdaging. Vooral omdat je behoorlijk lang onderweg bent. Ik nam de bus (Flixbus) en het boeken van zo’n reis is een fluitje van een cent. Een paar klikken in een app, betalen en je ticket staat op je telefoon. En goedkoop. Je hebt voor de reis wat zitvlees nodig, maar uiteindelijk is het behoorlijk gerieflijk en, als je bedenkt hoeveel kilometer je aflegt, best snel. Het milieuvriendelijke alternatief is de trein. Voordeel is het comfort en soms de mogelijkheid een nacht- (slaap-) trein te nemen. Als je goed kunt plannen en redelijk precies weet wanneer je de trein wilt nemen is het bij vooruit boeken redelijk goedkoop. Als je zoals ik niet weet wanneer je terug wilt reizen en op een treinstation adhoc je thuisreis wilt boeken, waarbij je ook je fiets mee wilt nemen, wordt het een echte uitdaging. Daar valt voor de (al dan niet) samenwerkende nationale spoorwegmaatschappijen een boel te verbeteren!

Op bestemmingen waar veel naartoe gefietst wordt vanuit Nederland (Rome, Santiago de Compostella) kun je jouw fiets apart laten vervoeren en thuis laten afleveren: een aanrader!

Kortom: vliegen op de korte afstand is echt niet nodig. Of je nou op fietsvakantie wilt gaan, of een stedentrip wilt maken: kijk eens naar trein of bus. Voor mij was het een eyeopener om te zien hoeveel bestemmingen er zijn met (internationale) lijnbussen!