Winkeldeuren open of dicht? Wij telden en turfden!

Niemand stookt met de voordeur open als het buiten koud is.  Toch doet een deel van de winkeliers in het centrum van Amersfoort dat wel. Wij telden de open/dichte deuren en gingen het gesprek aan met winkeliers. De deur dicht spaart veel energie. Deze besparing is laaghangend fruit, o zo simpel om te realiseren. Het kan middenstanders wel 40 procent aan gasverbruik schelen.

Lees meer voor een overzicht, de beweegredenen van winkeliers en onze actie:

 

Winkeldeuren Update

maart 2023 januari 2024 februari 2024
winkeldeuren dicht 35% 61% 32%
winkeldeuren open 65% 39% 68%

 

We telden in de binnenstad en wel in de Langestraat, de Utrechtsestraat en de Arnhemsestraat, 150 winkels in totaal. De weersomstandigheden in maart 2023 en februari 2024 waren vergelijkbaar: droog, vrij zacht weer. In januari 2024 was het beduidend frisser.  Als de temperatuur net boven of onder het vriespunt is, sluiten meer winkeliers hun deuren. Dat is een mooi resultaat. Maar zodra het warmer wordt, staan de meeste deuren helaas weer open. Soms zelfs ondanks een bordje met “De deur is dicht, maar wij zijn open!” Een bordje dat is aangereikt door de gemeente of door ons.

Waarom dan toch die deur open?

De argumenten die wij van de winkeliers hoorden waren vaak dezelfde:

  • Als wij de deuren sluiten, kost ons dat klanten. Minder omzet dus; (Dit wordt door onderzoek van InRetail weersproken).
  • Wij willen de deuren graag dichtdoen, want we staan op de tocht, zijn vaker ziek en verkouden, maar het mag niet van het hoofdkantoor van onze keten; (Over goed werkgeverschap gesproken …)
  • De deur is kapot;
  • Er is helemaal geen deur, alleen een rolluik.

Onze actie

Inmiddels hebben wij een mail gestuurd naar een aantal ketens, o.a. Pipoos, Esprit, America Today. De mail aan de Hema bleek onterecht: daar zijn de openstaande deuren sinds kort vervangen door schuifdeuren, de energievriendelijkste oplossing! Bravo!

Ook hebben we gemaild met de gemeente, zodat de deuren dichtgaan dankzij zachte dwang.

 

We gaan nog effe deur!